Banii europeni atraşi în primele nouă luni din 2010 reprezintă sub 70% din pragul atins anul trecut. Guvernatorul Mugur Isărescu nu crede că decalajul mai poate fi recuperat. Doar agricultura şi dezvoltarea rurală vor absorbi sume mai mari decât în 2009. Situaţia este dramatică la fondurile structurale şi de coeziune.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat ieri că există şanse foarte mari ca gradul de absorbţie a fondurilor europene să fie, la finalul acestui an, mai mic decât anul trecut. Asta în condiţiile în care, după primele nouă luni, sumele atrase reprezintă mai puţin de 70% din nivelul atins în 2009.
„Diferenţa este extrem de mare şi nu văd cum s-ar putea recupera", a spus şeful băncii centrale. Dintre toate sectoarele care beneficiază de finanţare comunitară, doar agricultura şi dezvoltarea rurală vor depăşi pragul de anul trecut. Sumele atrase la nouă luni prin Fondul European pentru Garantare Agricolă şi prin cel pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală sunt uşor peste 70%.
Citiţi şi:
Coca-Cola şi IBM au luat bani europeni pentru IMM-uri
De ce sănătatea nu atrage fonduri europene?
„La Fondul European pentru Pescuit pescuim, în continuare, zero", a atras atenţia Isărescu. La fel şi la Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Situaţie dramatică
Potrivit lui Isărescu, situaţia este dramatică şi la Fondul de Coeziune, unde s-a absorbit mai puţin de o treime din bani faţă de anul trecut.Atragerea fondurilor comunitare de către România rămâne astfel o mare problemă, deşi Guvernul a anunţat, în repetate rânduri, că aceasta este o prioritate. De altfel, şi şeful BNR a subliniat ieri că absorbţia banilor europeni este, în acest moment, singurul instrument anti-ciclic.
Adică singura pârghie de acţiune în sensul invers în care acţionează criza economică. În timp ce aceasta din