Dimensiunea sectorului public şi ineficienţa companiilor controlate de stat sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă România în opinia oficialilor Franklin Templeton, care s-au opus public înfiinţării celor două mari companii energetice şi donaţiilor către bugetul de stat.
Compania britanică Franklin Templeton a preluat în urmă cu două luni administrarea Fondului Proprietatea unde statul român controlează peste 40% din capital. Fondul deţine participaţii la cele mai important companii energetice din economie (Petrom, Transgaz, Romagz şi Nuclearelectrica) şi împarte acţionariatul cu statul român.
Templeton încasează de la Fondul Proprietatea, care este controlat încă de statul român, circa 15 mil. euro anual pentru administrarea activelor.
"Aşa cum sunt structurate cele două companii energetice de stat Electra şi Hidroenergetica, consider că înfiinţarea lor este o greşeală şi ar putea aduce prejudicii acţionarilor în următorii doi ani dacă vor lua fiinţă. Ne opunem înfiinţării acestor două companii de stat şi am trimis statului român propunerile noastre pe acest subiect", a declarat Greg Konieczny, administrator de portofoliu la Franklin Templeton.
Un demers public a fost făcut de administratorul Fondului Proprietatea în direcţia împiedicării donaţiei în vaoare de 400 mil. lei din profiturile Romgaz, companie unde Fondul deţine 15% din capital, către buget. Azi, 30 noiembrie, are loc o nouă AGA la Romgaz, acţionarii (statul român alături de fond) vor supune la vot acordarea donaţiei.
"Cea mai mare problemă a României în momentul de faţă este dimensiunea sectorului public. De asemenea, companiile controlate de stat sunt ineficiente. Acestea ar trebui să fie mai profitabile", a continuat oficialul Templeton.
Cum Fondul Proprietatea are în portofoliu peste 80 de companii