Agenţii americani i-au ajutat pe poliţiştii români să prindă o grupare infracţională care a pus în circulaţie dolari falşi, pe teritoriul ţării noastre. Şase persoane, între care o femeie, au fost reţinute de procurorii DIICOT.
Suspecţii sunt acuzaţi că au cumpărat şi apoi au pus în circulaţie în România mai multe sute de bancnote false de o sută de dolari, confecţionate excepţional, la anchetă participând şi reprezentanţi ai US Secret Service.
Nicolae Sabo, Doru Mitu, Maria Oprea, Andrei Adrian Bineaţă, Mihail-Dragoş Constantinescu şi Viorel Pană sunt acuzaţi că "au constituit un grup infracţional organizat" specializat în procurarea şi plasarea de bancnote contrafăcute din cupiura de 100 USD, procurate din Bulgaria.
Pentru prinderea lor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au colaborat în această anchetă cu reprezentanţii US Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, "singura autoritate cu expertiză în materia protecţiei monedei americane", precum şi cu poliţişti de la crimă organizată şi cu ofiţeri ai DGIPI, serviciul de informaţii al Ministerului de Interne.
Cei şase sunt acuzaţi că, de la începutul lunii februarie, au pus în circulaţie 246 de bancnote contrafăcute din cupiura de 100 de dolari. Bancnotele ar fi fost plasate în Bucureşti şi judeţele Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Mureş, Prahova, Satu Mare, Teleorman şi Vâlcea.
În urma anchetei, procurorii au reuşit să retragă de pe piaţă suma totală de 50.000 de dolari falşi.
"Calitatea bancnotelor este una excepţională, acestea trecând de filtrele specifice ale unităţilor bancare sau caselor de schimb valutar unde au fost plasate", se arată într-un comunicat de marţi al DIICOT.