În acest an, de la 1 ianuarie până pe 25 noiembrie, pe plajele româneşti au fost descoperiţi 72 de delfini eşuaţi. Monitorizarea a fost făcută de specialiştii Societăţii de Explorări Oceanografice şi Protecţie a Mediului Marin „Oceanic Club", care au demarat programul "Delfinii în criză!". Cei 72 de delfini au fost găsiţi pe întreaga lungime a litoralului, de la Sulina la Vama Veche. Dintre aceştia, unul singur a fost salvat. El a fost identificat eşuat viu în ziua de 5 martie şi a putut fi slavat de echipa Oceanic Club.
Pentru 54 dintre mamifere, cauza morţii a fost identificată ca fiind prinderea în plase de pescuit, urmată de înec. Alte opt exemplare au murit ca urmare a unor infecţii cu diverse tulpini virale sau cu bacterii, cinci exemplare în urma impactului cu ambarcaţiuni rapide, iar trei exemplare au murit în urma unor afecţiuni ale melonului (organ saciform plin cu un ulei special, situat pe partea anterioară a capului), produse de şocuri ale unor unde extrem de puternice în masa apei. Pentru un exemplar nu s-a putut determina cauza morţii, fiind dezintegrat ca urmare a proceselor de descompunere extrem de avansate.
Perioadele cu cea mai mare densitate de cazuri au fost înregistrate în intervalele 15 aprilie-10 iunie şi 28 iulie-4 septembrie. Oceanic Club monitorizează delfinii de trei ani. În 2009 au fost înregistrate 106 exemplare eşuate, în 2008 - numai 45. În 2010, costul programului s-a ridicat la peste 11.000 de lei, banii provenind în special din sponsorizări.
Atacul braconierilor
După cum arată datele Oceanic Club, cea mai mare ameninţare pentru mamifere sunt plasele de pescuit. Multe dintre ele aparţin braconierilor din Turcia, care au fost surprinşi în nenumărate rânduri, în ultimii ani, la pescuit ilegal de calcan în apele teritoriale româneşti. Pescadoarele aruncă plase lungi de kilometri de metri, iar delfinii se prin