Sigmund Freud, Émile Zola, Daphné Du Maurier, Marcel Proust, Paul Celan sunt printre autorii care au suferit din cauza defăimărilor legate de plagiat. Cartea „Raport de poliţie“, de Marie Darrieussecq, ea însăşi acuzată de „furt“ literar, a apărut la Editura Pandora M şi analizează acuzaţiile de plagiat aduse unor mari figuri universale.
Guillaume Appollinaire, Miguel de Cervantes, Herman Melville, Marcel Proust, dar şi nobelizaţii Pablo Neruda, Camilo José Cela au fost învinuiţi de plagiat de către contemporanii lor. Dar asemenea „întâmplări" neplăcute pentru autori s-au întâlnit frecvent de-a lungul istoriei.
Diogene Laertius povesteşte că Epicur fusese acuzat de un oarecare Timocrate că i-ar fi furat ideile. De asemenea, Machiavelli însuşi a susţinut că Papa Gregorius a ars cărţile lui Marcus Terentius Varro pentru a ascunde „plagiatul" comis de Sfântul Augustin şi a-l salva de la dezonoare pe cel din urmă.
În cartea „Hoţii de cuvinte", Michel Schneider numără cel puţin zece psihanalişti - Fliess, Stekel, Adler, Jung, Gross, Tausk, Rank, Groddeck, Spielrein, Mack-Brunswick - care au întrerupt relaţia cu Freud din cauza suspiciunilor şi scandalurilor legate de plagiat. „Când însă un plagiat simte nevoia de a isca un scandal public, atunci suntem în faţa unui caz de plagiomnie", susţine autoarea.
Celan, „abolit ca autor"
Poetul Paul Celan a fost acuzat de plagiat de văduva unui poet, Yvan Goll. Claire Goll, care avea pretenţii de scriitoare, a lansat trei campanii defăimătoare la adresa lui Celan: în 1953, în 1960 şi în 1962. Ultimul atac a avut un puternic răsunet mediatic, din cauza notorietăţii crescânde a lui Celan în Germania.
Iată câteva exemple de versuri incriminatoare: la Yvan Goll - „Mistreţii cu magic cap triunghiular/ trec tropăind prin visurile mele scânteietoare", iar la Paul Celan - „Ca un