Avem deci încă o dovadă că nu se pot câştiga alegeri cu exit-polluri comandate de SOV, fie ele şi în scop nobil, patriotic. Sursa: EVZ
Văzând dezumflarea peste noapte a entuziasmului postelectoral în Republica Moldova, unde comuniştii au crescut de la 26%, dat de Publika TV, la 41% în numărătoarea reală, stăteam şi mă întrebam câte ţepe trebuie să mai ia politicienii şi liderii de opinie din Moldova de la diverşi panglicari români (nu doar sondori) ca să se înveţe minte. E drept că marja de eroare a scăzut de la +/-100% la referendumul din septembrie, la doar vreo +/-20% acum.
Dar chiar şi aşa, pentru asemenea aproximări nu era nevoie de tot deranjul şi cheltuiala: găseam zece prieteni care ştiu numele partidelor moldoveneşti, îi puneam la o masă, le dădeam câte o bere şi ceream o estimare din burtă a scorului alegerilor. Făceam media şi vă garantez că am fi căzut mai aproape de rezultat. Cost cercetare, 15 euro (că am bugetat bere Guinness). Însă vă garantez că, la fel ca şi în România cu ani în urmă, se va pune batista pe ţambal şi nu va exista o dezbatere publică onestă cu privire la cum şi de ce…
Pe undeva, asta e o lecţie nemeritată pentru premierul Filat, care la standarde europene este un lider politic plauzibil şi de succes. În doar trei ani a construit un partid funcţional, cu capacitate de guvernare, transformându-l în motorul coaliţiei pro-europene. A adunat o echipă tânără şi cu care nu ţi-e ruşine să defilezi prin lume. Dar, deşi e un om pragmatic, realist, care vine din business, tot s-a lăsat şi el cuprins de vertijul euforic de exitpoll (gen "Mihaela, dragostea mea"): e drept că n-a ţopăit, dar a fost un pic cam prea triumfalist când a anunţat în direct la TV marele succes de la ora 9 seara.
Până a doua zi dimineaţa, când ne-am mai luat mahmureala cu nişte moare de varză, succesul revoluţionar se redusese