La 100 de ani de la moartea sa, Tolstoi rămâne un spin în ochii Bisericii Ortodoxe Ruse şi este ignorat de Kremlin - aşa reiese din reportajul realizat în casa scriitorului din Moscova. Luna noiembrie i-a fost dedicată în întreaga lume scriitorului rus Lev Nikolaevici Tolstoi. Mai puţin în Rusia natală. La 20 noiembrie, după calendarul nou, s-a împlinit un centenar de la moartea autorului operelor „Anna Karenina“ sau „Război şi pace“.
O zi de toamnă, Moscova acoperită de un cer cenuşiu ca un strai ţărănesc de postav din provincia rusă. Drumul înspre casa lui Lev Tolstoi, locul unde acesta a petrecut aproape douăzeci de ierni, într-o stradă aflată în afara centrului, se străbate astăzi cu unul dintre cele mai noi metrouri din lume.
Cartierul s-a modernizat, după sovietizare, dar nu s-a şi înfrumuseţat. El pare tot sărăcăcios şi posomorât, mai ales acum, în lumina tristă de toamnă moscovită. Asemănător trebuie să fi arătat şi acum 130 de ani, când Lev Tolstoi s-a decis să cumpere o casă aici. Doar numele străzii pe care se află astăzi casa memorială Tolsoi s-a schimbat definitiv, purtându-l acum pe cel al scriitorului.
Masa cu tacâmuri de odinioară
La numărul 21 se găseşte casa care aminteşte mai degrabă de o cabană generoasă de pe Valea Prahovei decât de reşedinţa unuia dintre zeii literaturii universale. Construită din lemn, înconjurată de o grădină, cu un rol decisiv pentru Tolstoi la cumpărare, casa e astăzi un loc exotic printre blocurile care o înconjoară nepăsătoare. Aproape nimic nu este spectaculos, ţinând cont că, în momentul în care a cumpărat imobilul, Tolstoi era deja cel mai cunoscut scriitor al Rusiei.
În „camera de spălat“, se află două gantere sub un scaun
Soţia sa, Sofia, i-a reproşat de la bun început decizia, considerând că zona nu este potrivită pentru o celebritate, cu atât mai puţin pentru