Românii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au la dispoziţie tot mai puţine locuri de muncă vacante. În trimestrul trei al acestui an numărul locurilor de muncă vacante a fost de 23.300, în scădere cu 900 locuri de muncă vacante faţă de trimestrul precedent, respectiv cu 11.600 locuri de muncă vacante faţă de acelaşi trimestru al anului 2009.
Rata locurilor de muncă vacante a scăzut în perioada iulie-septembrie cu 0,02% faţă de trimestrul anterior, în timp ce, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, s-a diminuat cu 0,23% a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică.
Potrivit datelor INS, în trimestrul III, cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (1,08%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de hoteluri şi restaurante (0,07%), respectiv industria extractivă (0,08%).
Mai mult de o treime (8.500) din numărul total al locurilor de muncă vacante se regăsesc în industria prelucrătoare, unde rata a luat valoarea de 0,90%. Puţin peste 10% din totalul locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2.700 locuri vacante), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2.400 locuri vacante). Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă în activitatea de tranzacţii imobiliare (30 locuri vacante).
Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai mari scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de servicii administrative şi de servicii suport (-0,47%), respectiv în construcţii (-0,29%). La polul opus, cu uşoare creşteri, s-au situat activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (0,52%), respectiv activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (0,46%).
Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativă scă