* Ciprian Nicolăiasa a imaginat un profesor atemporal
Festivalul "Zile şi nopţi de teatru la Brăila" s-a încheiat duminică seara cu două comedii, una neagră, a lui Radu Afrim, "Sufletul. Puncte de veghere", bine cunoscută publicului brăilean, şi alta horror, prezentată în premieră, "Lecţia" lui Eugen Ionesco, pusă în scenă de actorul Ciprian Nicolăiasa. La ambele reprezentaţii sălile au fost pline.
Piesa "Lecţia" a fost scrisă în 1951 şi jucată prima dată la Paris, în acelaşi an. Ca urmare, didascaliile autorului se supun rigorilor morale ale vremii. Ciprian Nicolăiasa le-a ignorat şi a realizat o comedie absurdă, postmodernistă, cu accente horror, aducând piesa lui Ionesco într-o buclă atemporală.
Decorul clasic a fost înlocuit, aparent, de mobile acoperite cu cearşafuri din mătase în diferite nuanţe de bej, decor care se transformă în timpul spectacolului într-o viziune de coşmar. Sub o lumină roşie mai multe măşti întind mătasea, lăsând impresia că vor să iasă din mobilele acoperite. Cât despre birou, cărţi, ghiozdan, toate sunt mimate. Interesantă a fost şi soluţia găsită pentru a se aşeza pe scaune invizibile. Şi eleva, şi profesorul aveau sub costum, ascuns, un scaun pliant. Costumele erau şi ele destul de greu de fixat într-o anumită perioadă.
Profesorul, interpretat de Ciprian Nicolăiasa, purta o haină între togă şi halat de casă, foarte largă, lungă, pe care trebuia mereu să o ridice pentru a se putea mişca. Pe cap, în loc de scufie avea o căciulă cu urechi dintr-un material galben. Eleva nu avea uniformă, ci o bluză galben cu roz, o fustă lungă în aceeaşi nuanţă galben pai şi un şal, costum care ar fi putut foarte bine să fie purtat şi în 1951, şi în 2010.
În ceea ce priveşte textul, Nicolăiasa a accentuat foarte mult aluziile sexuale. În textul original erau mai mult ghicite, în cel pus de Nicolăiasa totul este ex