Ingrid van der Velde oferă o familie copiilor care nu au avut vreodată aşa ceva. Olandeza în vârstă de 39 de ani are grijă, în casa de tip familial de la Ghiroda, de opt copii. Toţi îi spun „mamă”, iar doi dintre ei îi poartă şi numele.
Ziua în casa Filadelfia începe cu spălatul pe dinţi şi micul dejun. Apoi, cu ghiozdanele în spate şi temele făcute, copiii îşi iau la revedere de la mama şi pleacă spre şcoală. Ce diferă în acest tablou tipic de familie este că mama nu e chiar mamă, copiii vor sta aici doar până la 18 ani, iar fiecare dintre cei opt mici rezidenţi a mai trăit o viaţă înainte, mai dură şi mai urâtă.
„Am avut ocazia să fac o vacanţă în Republica Moldova, unde am cunoscut copii defavorizaţi. Atunci am început să lucrez cu micuţi din Estul Europei. În 1999 am lucrat într-o casă de copii din Moşniţa”, şi-a amintit Ingrid.
Legea românească versus iniţiativa olandeză
Tot atunci a început aventura vieţii ei. După trei ani, zeci de drumuri şi scrisori la sponsori din Olanda, a apărut casa Filadelfia. „Noi funcţionăm ca un ONG şi suntem sponsorizaţi exclusiv cu fonduri private olandeze”, a spus Ingrid. În 2007, olandeza a fost nevoită să o ia aproape de la zero. A trebuit să extindă casa, să refacă toate avizele, odată cu intrarea României în UE. Pentru că în România încă nu se face diferenţa clară între o casă de tip familial şi un orfelinat, legislaţia îi cere lui Ingrid aceleaşi condiţii ca într-o casă de copii. Astfel, în casa Filadelfia sunt trei frigidere separate, un loc special de spălare a legumelor, dar şi multe dosare cu documentaţie. "În Olanda, totul depinde de numărul de copii. În casele de tip familial nu ai nevoie de atâtea avize ca în România", a spus Ingrid. Aşa că acum are acum o „gospodărie” pe care ar invidia-o orice vecină de-a ei: bucătărie, sală de mese, debara ticsită cu zeci de borcane, co