Procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a declarat luni, la B1 TV, că nu orice decizie a Executivului sau Legislativului privind reducerea salariilor intră în sfera de analiză a puterii judecătoreşti.
Daniel Morar a fost întrebat de moderator în legătură cu deciziile instanţelor privind anularea reducerilor salariale cu 25% şi a afirmaţiilor şefului statului potrivit căruia hotărârile prin care judecătorii crează legea în loc să o aplice reprezintă cel mai puternic pilon de decredibilizare a României. Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a declarat că problema pe acest subiect a pornit de la soluţiile pe care le dau magistraţii legate de drepturile salariale ale altor oameni şi inclusiv ale lor.
"Din toate aceste discuţii se ajunge la concluzia că magistraţii nu aplică legea stabilită de legislativ, ci pur şi simplu o creează. În cazul de faţă, stabilesc dacă este legală sau nu o scădere cu 25%. Eu cred că magistraţii nu trebuie să depăşească această putere, cred că nu orice decizie a Legislativului sau a Executivului de a reduce un salariu, de a tăia un spor, intră în sfera de analiză a puterii judecătoreşti, şi cred că dacă prin lege se stabilesc aceste măsuri, atunci este voinţa politică a statului şi se depăşeşte nivelul, sfera de analiză a justiţiei", a afirmat Morar.
În opinia şefului DNA, ideea că magistraţii nu răspund pentru soluţiile date este corectă, dar incompletă. "Magistraţii răspund pentru soluţiile pe care le dau ca urmare a unei fraude, dacă sunt prinşi că iau mită, pentru soluţiile pe care le dau cu gravă neglijenţă sau cu rea credinţă. Ca să stabilim dacă avem o astfel de situaţie, trebuie să avem o cercetare, iar această cercetare o face Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Atunci, suntem într-un cerc vicios şi trebuie să acceptăm ideea că CSM, ca instanţă de control, care poate iniţia acţiunea disciplinar