Atunci când vorbim despre băuturi răcoritoare, gândul nostru zboară imediat la sucurile carbogazoase, devenite celebre în întreaga lume - Coca-Cola, Sprite, Fanta, Pepsi, 7UP - şi la cele de acelaşi tip produse la nivel local. Dar ce anume conţin aceste băuturi şi care este valoarea lor nutritivă? Iată câteva lucruri care vă pot lămuri.
În primul rând, cele mai multe dintre băuturile răcoritoare conţin zahăr rafinat din trestie şi sirop de porumb, în afară de apă şi apă carbogazificată - acest din urmă ingredient conferind sucurilor acidul care le caracterizează. În afară de acestea, care sunt oarecum ingrediente de bază, fiecare producător adaugă şi alte substanţe, alese în funcţie de proprietăţile produsului final.
Sucurile de tip cola acoperă cel mai mare segment din industria băuturilor răcoritoare. Ingredientul de bază al acestor sucuri este fructul arborelui de cola - originar de pe continentul african - care face parte din aceeaşi familie ca şi arborele de cacao. Dacă v-aţi întrebat cumva de ce băuturile de tip cola au proprietatea de a calma durerile de stomac, explicaţia este aceea că fructul arborelui de cola conţine alcaloizi sub formă de cafeină şi teobromină. Aceste substanţe stimulează sucurile digestive, în timp ce carbonatarea accelerează digestia. Prin urmare, cele două acţiuni au drept rezultat calmarea durerilor de stomac.
Ce conţin băuturile răcoritoare?
Foarte mulţi dintre producătorii de băuturi răcoritoare au înlocuit zahărul cu sirop de porumb bogat în fructoză. Acesta este mai dulce decât zahărul, deci este nevoie de o cantitate mai mică pentru prepararea sucurilor, şi prezintă avantajul economic de a fi un ingredient mult mai ieftin. Unele sucuri conţin diverşi acizi, ca, de exemplu, acidul fosforic, pentru un plus de acid, în timp ce băuturile răcoritoare care au aromă de citrice conţin acid citric pen