Proiectul care vizează restaurarea Muzeului Judeţean Olt este în prezent pe lista de rezerve. Anul viitor s-ar putea semna contractul de finanţare.
Instalaţii de încălzire defecte, infiltraţii datorate apelor pluviale, depozite neutilate, tencuială aproape căzută. Acestea reprezintă o mică parte din problemele cu care se confruntă Muzeul Judeţean Olt. Sediul instituţiei culturale ar putea intra anul viitor într-un amplu proces de restaurare, consolidare, protecţie şi conservare, în valoare de aproape 4 milioane lei. Proiectul vizează printre altele amenajarea holului principal, reablitarea scării principale şi a secţiei de artă plastică. De asemenea vor fi recondiţionate şi secţia de istorie şi cultură şi sala de festivităţi, aceasta din urmă după modelul Sălii Oglinzilor de la Muzeul de Artă Craiova.
„Va fi o instituţie blazon a istoriei şi culturii oltenilor“
Depozitul muzeului va fi dotat cu mobilier, grupurile sanitare pentru public vor fi refăcute iar pardoseala de pe holuri va fi înlocuită. Clădirea muzeului va fi dotată cu instalaţii de siguranţă, antiefracţie iar căile de acces şi parcarea vor fi amenajate. Valoarea proiectului este de 3.932.137 lei, bani europeni, contribuţia Consiliului Judeţean Olt fiind de 21.010 lei. „Acest proiect, atunci când se va materializa, va reprezenta încununarea activităţii profesionale a unor generaţii de muzeografi. Slatina va avea un muzeu dinamic din care generaţiile viitoare vor învăţa că înveşnicirea unui neam nu poate fi atinsă de glonţul uitării. Între epoca de recesiune morală şi spirituală Muzeul Judeţean Olt va fi o instituţie blazon a istoriei şi culturii oltenilor“, a spus Laurenţiu Guţică, directorul muzeului.
INFOBOX
Mici reparaţii an de an
Clădirea în care funcţionează Muzeul Judeţean Olt a fost construită în 1887 şi a devenit sediul instituţiei de cultură în 1997. Muzeul