Dacă la nivelul Uniunii Europene oficialii sfătuiesc guvernele să folosească sisteme de tip „open – source“ (gratuite şi care pot fi îmbunătăţite de utilizatori) pentru a face economii, autorităţile locale sunt încă la primii paşi „temători“ spre adoptarea unor astfel de programe.
În România, Ministerul Comunicaţiilor le ia în considerare, însă, deocamdată, analizează avantajele şi dezavantajele utilizării acestora. În schimb, noul director al Microsoft România, Roland Binkofski, consideră că programele „open - source" pot avea costuri mai mari decât cele plătite.
„În Munchen, în 1997, autorităţile au implementat doar sisteme open- source, iar după 10 ani au renunţat pentru că întreţinerea acestora era de câteva ori mai scumpă", spune polonezul. Primul expat la conducerea Microsoft România, după 12 ani în care filiala a fost condusă de români, spune că open - sorce -ul este o soluţie, doar pentru IMM-uri sau universităţi.
Serverele virtuale
Întrebat cum face faţă Microsoft scăderii cu un sfert a pieţei de soft în 2009, până la 128 de milioane de euro, expatul spune că una din priorităţile Microsoft vor fi serverele virtuale (baze de datele online unde sunt „depozitate" documentele unei firme), iar piaţa de profil va fluctua în funcţie de evoluţia economiei, totul depinzând de revenirea puterii de cumpărare a românilor.
„În cinci ani, jumătate din clienţii companiei vor trece la cloud-computing", afirmă el. Un prim pas este parteneriatul cu Romtelecom unde contra unui abonament lunar clienţii au acces la suita Office pentru companii contra unui tarif ce începe de la 2,5 euro (fără TVA) pentru fiecare angajat. Roxana Vântu