"Dacă până acum un an şi ceva vorbeam în hectare, acum vorbim în MW. De obicei bulele se fac în acele domenii care au cea mai mare dezvoltare", a spus Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, în cadrul unui seminar pe tema energiilor regenerabile organizat de revista Business Magazin.
În afară de Hidroelectrica, pe lista partenerilor la acest eveniment au fost KDF Energy, CEZ şi casa de avocatură Noerr.
Şeful Hidroelectrica nu a spus însă dacă această "bulă de energie verde" se va sparge la fel cum a fost cazul celei imobiliare, dar efectele pe care aceasta le va avea, dincolo de impactul pozitiv asupra mediului, vor fi şi creşterea facturilor la energie atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru industrie.
"Scumpirea energiei va duce la scumpirea produselor fabricate în România. Investiţiile în regenerabile vor grăbi ieşirea din funcţiune a producătorilor de energie cu costuri foarte mari", mai spune David.
Motivul care va duce la creşterea facturilor de energie este destul de simplu. Energiile verzi sunt sprijinite prin anumite scheme pentru că investiţia legată de aceste tehnologii este foarte mare şi altfel nu ar fi rentabilă pentru nicio companie de profil. Necesitatea susţinerii acestor investiţii vine chiar dintr-un obiectiv asumat la nivelul Uniunii Europene, acela de a avea 20% din energia consumată la nivelul anului 2020 produsă din surse regenerabile. În contextul în care această directivă este o obligaţie pentru fiecare stat membru, modul în care sunt sprijinite acestea depinde de fiecare ţară. România a ales sistemul de certificate verzi alături de cote obligatorii de energie verde pe care fiecare vânzător de electricitate trebuie să le aibă în coşul energetic pe care-l dă mai departe clienţilor săi.
În mod simplist, pentru fiecare MWh de energie regenerabilă p