O alimentatie sanatoasa poate duce la scaderea colesterolului in mod natural, fara alte eforturi, pazindu-te de o intreaga serie de boli. Exista insa cateva alimente pe care trebuie sa le incluzi in dieta, printre acestea aflandu-se anumite tipuri de peste, soia, dar si cateva tipuri de fructe sau legume.
Asa cum bine stii, colesterolul este de doua feluri, cel "bun" si cel "rau". Cel din urma este periculos deoarece poate bloca arterele, marind riscul aparitiei bolilor de inima. Cum faci sa ai cat mai putin colesterol rau si cat mai mult bun?
Acizi grasi omega 3
In primul rand nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta acizii grasi omega 3, care coboara nivelul colesterolului in mod natural. Sunt considerati grasimi bune pentru ca mentin sanatatea organismului.
Mai multe studii au aratat ca acizii grasi omega 3 au proprietati antiinflamatorii si ajuta la coborarea colesterolului si al nivelului trigliceridelor. Acestea sunt depozite de grasime care sunt stocate in organism pentru energie, insa daca nivelul lor este prea mare, pot duce la bolie de inima, conform Suite101.com.
Acizii grasi omega 3 se gasesc in peste precum macroul, somonul si tonul. Cei mai multi specialisti recomanda consumul de peste de doua ori pe saptamana, pentru ca beneficiile la nivelul colesterolului sa fie vizibile. Acest tip de acizi sunt disponibili si sub forma de suplimente, cantitatea zilnica recomandata fiind de circa 4 grame.
Alimente care scad colesterolul
Capsunile, merele si citricele sunt printre alimentele cele mai potente din aest punct de vedere, pentru ca au o concentratie mare de fibre. Aproximativ 15 grame de fibre, zilnic, ajuta la scaderea colesterolului cu 10%. Alte surse de fibra sunt mazarea, ovazul, orezul si taratele.
Pentru ca fibra sa-si faca cel mai bine treaba, intreaga dieta tr