Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, că, după doi ani de concediu maternal, există riscul de profesionalizării femeilor, ea precizând că statisticile relevă dorinţa mamelor de a reveni la serviciu în general după şase luni de la naştere, transmite Mediafax. Mămicile o contrazic şi spun că nu există locuri în creşe, o bonă cere mulţi bani aşa că cei mici nu au cu cine să rămână.
Declaraţiile Robertei Anastase vin în contextul în care Ministerul Muncii pregăteşte introducerea unei perioade mai scurte a concediului maternal, mai exact înjumătăţirea acestuia de la doi ani, cât este acum, la un an.
“Concediul maternal va fi redus la jumătate, iar după expirarea celor 12 luni, mamele întoarse la serviciu vor avea dreptul, pentru încă un an, la o indemnizaţie lunară de 500 lei”, a spus ministrul muncii, Ioan Botiş.
Valoarea indemnizaţiei se va păstra, astfel că mamele care au muncit pe salarii mici cel puţin 12 luni înainte de a intra în concediu de maternitate, vor primi 600 de lei lunar. Cele care au avut salarii mai mari, vor primi o indemnizaţie lunară de 85% din valoarea salariului, dar nu mai mult de 3.400 de lei. Mamele vor fi răsplătite cu 500 de lei lunar, pentru încă 12 luni, pentru că se întorc la muncă după ce copilul împlineşte un an.
"Există un risc al deprofesionalizării"
Anastase a mai spus că nu este un lucru "deloc condamnabil" faptul că, în acest moment, Guvernul se gândeşte la o "formulă de bonus" pentru părinţii, în special mamele, care optează să se întoarcă la locul de muncă după doar un an de concediu pentru creşterea copilului.
Menţionând că răspunde în primul rând ca sociolog, Anastase a afirmat că există multe statistici care relevă dorinţa femeilor de a reveni la locul de muncă după o anumită perioadă de timp, în general după şase luni de la naştere. @N_P