Preţul final al energiei electrice va creşte cu 30% până în 2017 dacă se vor realiza proiectele de producere a energiei din surse regenerabile preconizate, spun oficialii Autorităţii de Reglementare în Energie. Electricitatea se va scumpi oricum, chiar şi fără energia verde, din cauza emisiilor de dioxid de carbon ale termocentralelor.
România s-a angajat în faţa Uniunii Europene ca electricitatea din surse regenerabile să atingă o pondere de 38% din consumul final în anul 2020, faţă de 27% anul trecut.
Pentru a atinge acest obiectiv, autorităţile au elaborat o schemă de sprijin a investiţiilor în producerea energiei din astfel de surse, întrucât costurile cu tehnologia sunt foarte mari. Astfel, producătorii de energie verde primesc un număr de certificate verzi (de exemplu, două pentru eoliene), pe care le vând pe o piaţă specializată, având astfel un venit în plus faţă de preţul energiei.
Furnizorii de electricitate sunt obligaţi să cumpere certificate verzi proporţional cu cantitatea de energie livrată, costuri care se transferă în factura consumatorilor finali, inclusiv a populaţiei. Această schemă de sprijin va intra în vigoare abia în primăvară, după ce va fi avizată de Comisia Europeană.
Potrivit lui Zoltan Nagy-Bege, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei (ANRE), această schemă de sprijin va costa 10,5 miliarde de euro până în 2020.
„Acest lucru va însemna că, în 2017, preţul energiei va fi mai mare cu circa 25-30 de euro pe MWh, ceea ce înseamnă mai mult cu 30% faţă de factura actuală. Acesta este preţul pe care trebuie să-l plătim pentru a ne alinia la prevederile europene", a precizat Bege, în cadrul unei conferinţe organizate de Business Magazin.
Emisiile poluante, la fel de scumpe
Bege a arătat că, potrivit Planului Naţional de Acţiune în domeniul energiei d