Capitalele UE susţin Statele Unite şi condamnă decizia WikiLeaks de a da publicităţii documente secrete americane, ce au provocat, potrivit unui ministru, "un 11 septembrie al lumii diplomatice", relatează EUobserver, potrivit NewsIn.
Ministrul suedez de externe Carl Bildt, de obicei un avocat al transparenţei şi a cărui administraţie nu ar fi fost criticată de diplomaţii americani, aşa cum s-a întâmplat în cazul politicienilor britanici, francezi, germani sau italieni, a declarat pentru un post de radio că dezvăluirile vor face lumea mai puţin sigură.
"Va slăbi diplomaţia din lume. Va slăbi diplomaţia în general, dar în primul rând diplomaţia americană. Văd acest lucru ca pe ceva care face lumea mai puţin sigură", a spus el.
"Există nevoia comunicării confidenţiale între diferite guverne... Dacă este subminată diplomaţia, aşa cum se întâmplă acum, este subminată şi posibilitatea evitării conflictelor şi a promovării stabilităţii", a adăugat oficialul suedez.
La rândul său, Francois Baroin, un purtător de cuvânt al Guvernului francez, a declarat pentru postul de radio Europe 1: "Trebuie să fim foarte atenţi şi uniţi la nivel de state pentru a lupta împotriva ameninţării vizând autoritatea şi suveranitatea democratice... Apărarea statelor este o chestiune serioasă, este vorba despre apărarea bărbaţilor, femeilor, cetăţenilor".
"Scurgerile de informaţii şi publicarea lor afectează securitatea naţională a Statelor Unite, Marii Britanii şi altor ţări. Este important ca guvernele să poată acţiona în baza confidenţialităţii informaţiei", a apreciat şi un purtător de cuvânt de la Downing Street.
Politicienii germani au minimalizat impactul potenţial al dezvălurirlor asupra relaţiilor bilaterale, deşi diplomaţii americani i-ar fi ironizat pe cancelarul german Angela Merkel şi pe ministrul său de externe.
Însă un parlamentar din formaţi