Legalizarea şi impozitarea prostituţiei ar trebui decisă numai împreună cu Biserica, care apreciază că activităţile economice ale Bisericii nu vor fi impozitate deoarece aceasta primeşte puţini bani de la buget iar statul are datoria de a impulsiona activităţile culturale, a declarat Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor Publice.
“Haideţi să facem ceea ce trebuie. Să respectăm anumite instituţii. Nu cred că de dragul banilor la buget trebuie să exagerăm uneori. Aici (impozitarea prostituţiei n.r.) o decizie trebuie luată împreună cu Biserica”, a spus Ialomiţianu la ProTV dacă ar susţine legalizarea şi impozitarea prostituţiei, ceea ce ar aduce venituri substanţiale la bugetul de stat.
Pe de altă parte, Ialomiţianu se pronunţă împotriva impozitării Bisericii, care oricum nu beneficiază de suficienţi bani de la buget. “Este corect să impozitezi activităţile economice, dar sunt exceptate acele venituri din activităţi economice care sunt utilizate pentru activităţi culturale, pentru desfăşurarea activităţii în instituţiile respective. Trebuie să ajutăm biserica, pentru că de la buget nu vin foarte mulţi bani, iar această activitate cred că trebuie susţinută de stat”, a afirmat Ialomiţianu după ce a fost întrebat dacă este corect ca un comerciant de lumânări să plătească impozit, iar aceeaşi activitate derulată în biserică să fie scutită de taxare.
Ministrul Finanţelor este de părere că trebuie făcută o delimitare foarte clară între activităţile economice şi cele desfăşurate de instituţii cu un anumit specific.
“Avem cadru legal privind impozitarea activităţilor economice. Nu este vorba de a impozita anumite activităţi care sunt necesare a fi desfăşurate... Cred că nu trebuie să ajungem până acolo”, a mai spus Ialomiţianu.
O biserică la două zile
Potrivit Asociaţiei Secular-Umanistă (ASUR) din România, în ţara noastră e