După ce spitalele au fost preluate de autorităţile locale, sistemul de sănătate publică din Maramureş se confruntă cu cea mai gravă problemă. Problema nu este una medicală, ci una financiară, cu atât mai gravă cu cât la orizont nu a apărut nici o soluţie. Suplimentările cerute de Casa de Asigurări de Sănătate din judeţ au rămas fără răspuns. Angajaţii spitalului din Borşa nu şi-au mai luat lefurile pe octombrie, iar tichetele de masă nu s-au acordat din luna august. La Vişeu de Sus, autoritatea locală, care a preluat administrarea spitalului, a anunţat că nu mai are bani pentru plata întreţinerii clădirii şi a cerut comunelor din zonă să contribuie şi ele la bugetul unităţii spitaliceşti.
Probleme şi cu Spitalul Judeţean de Urgenţă
Nici Spitalul Judeţean de Urgenţă, cel mai mare din Maramureş, nu se simte prea bine, în instituţie nu se mai fac analize medicale gratuite, iar fondurile pentru internări au fost epuizate.
Cea mai tensionată situaţie este la Borşa, unde angajaţii au decis că dacă până în 30 noiembrie nu primesc salariile aferente lunii octombrie vor intra în grevă. Inclusiv prefectul Sandu Pocol a intervenit la Guvern pentru fondurile de salarii din spitalele maramureşene, însă până acum problema nu a fost rezolvată. Liderul Sanitas Maramureş, consilierul judeţean Mircea Ciocan, a confirmat faptul că „alocaţiile pentru fondurile de salarii au fost previzionate doar pentru noua luni". „În bugetul fiecărei unităţi spitaliceşti sunt prevazute alocaţii distincte pentru fondul de salarii şi pentru cheltuieli materiale, iar posibilitatea de a transfera sume de la alte subcapitole ale bugetului se poate face doar cu acordul Ministerului Finanţelor", a mai declarat Ciocan. Dacă situaţia salariilor angajaţilor din spitale nu va fi rezolvată, în 6 decembrie, sindicaliştii au anunţat că vor declanşa greva generală.
După ce spitalele