Spre deosebire de politicieni, care au confiscat an de an Ziua Naţională, românii obişnuiţi nu simt spiritul petrecerii. O sărbătoare intră în conştiinţa naţională abia după zeci de ani. Pentru mulţi dintre români 1 Decembrie are mai degrabă legătură cu startul sezonului cadourilor de iarnă.
Maria (83 de ani) nu sărbătoreşte azi Ziua Naţională. Nici nu prea are motive, spune ea. „Cam acum doi ani am pierdut banii pe care
i-am dat pe o casă pe care voiam să o cumpăr împreună cu copiii mei. Am fost victimele unei escrocherii", povesteşte pensionara din Bucureşti.
Fiecare început de decembrie îi aduce aminte de evenimentul nefericit din cauza căruia a ajuns să stea cu chirie „pe uşi străine" şi nu are nicio legătură cu sentimentul naţional.
Citiţi şi:
Peste 1.500 de militari şi poliţişti vor participa la parada dedicată Zilei Naţionale
Meniu de Ziua României: cârnaţi cu fasole şi paradă fără MIG-uri
„Poate că dacă n-aş fi trăit în ţara asta nu s-ar fi întâmplat aşa ceva şi nici nu m-aş fi trambalat pe uşile tribunalelor ca să mi se facă dreptate. Nici nu cred că mai apuc", crede bătrâna. Azi va sta acasă sau poate va reuşi să o convingă pe fiica ei să iasă împreună la cumpărături, că „şi-aşa are o zi liberă în mijlocul săptămânii".
Doar o zi liberă
Pentru Doina (55 de ani), terapeut într-o instituţie pentru copii cu probleme speciale dintr-un mic oraş de provincie, 1 Decembrie 2010 e o zi ca oricare alta.
„Azi o să fac menaj prin casă - sâmbăta trecută nu am avut timp, am fost la serviciu. Nu cred că vom sărbători în vreun fel", spune femeia. Anul acesta, prima zi de iarnă n-o prinde deloc bucuroasă. Nu ştie cum să mai împartă puţinii bani de Sărbători - şi ea, şi soţul ei, Nelu, sunt bugetari atinşi de reducerea de salariu din vară. În plus, nu ştie dacă-i vor ajunge lemnele de foc până tr