Cablul electric submarin care va lega România de Turcia prin Marea Neagră va permite exportul de electricitate din România către Siria, a declarat ambasadorul român la Damasc, Florin Sandovici, citat de publicaţia Global Arab Network.
Potrivit acestuia, colaborarea dintre România şi Siria are o tradiţie de durată, care a început în anii 1970.
În noiembrie, cu ocazia vizitei în România a preşedintelui Bashar al-Assad, au fost semnate şase acorduri bilaterale, iar alte nouă vor fi parafate în următorul an.
Ambasadorul a mai spus că schimburile comerciale între cele două ţări s-au ridicat anul trecut la 225 milioane de dolari.
Intenţia construirii unui cablu submarin între România şi Turcia datează încă din 2004, dar abia în acest an a fost finalizat studiul de fezabilitate, potrivit căruia valoarea proiectului se ridică la 600 de milioane de euro.
Proiectul este dezvoltat de transportatorul român de electricitate, Transelectrica, şi de omologul său din Turcia, TEIAS.
Cablul submarin va permite exportul excedentului de electricitate a României către Turcia, ţară aflată în plină dezvoltare, unde consumul de electricitate este estimat să crească cu circa 8% pe an.
Potrivit ultimelor declaraţii ale oficialilor Transelectrica, anul viitor va fi înfiinţată o companie mixtă care va implementa acest proiect.
Construcţia cablului, care va avea o lungime de 400 de kilometri, ar putea dura trei-patru ani.