La 20 de ani de la deschiderea primei afaceri – cofetăria Ana Pan, George Copos, unul dintre cei mai bogati oameni ai Romaniei, povesteste despre inceputurile sale in afaceri. “O parte din banii cu care am pornit– vreo 1500 de dolari - au provenit din diurna pentru o deplasare în Coreea de Nord, în noiembrie 1989” povesteste Copos.
Omul de afaceri şi-a amintit cum în primul an de business se trezea în fiecare dimineaţă la 3:30. “Eram obligat să reuşesc, pentru că îmi pusesem gaj casa, maşina şi aparatura electrocasnică în contul unui credit de 25.000 de dolari” rememorează Copos.
În 1991 a cumpărat o locatie pe Calea Dorobanţilor, unde a deschis un magazin de electrocasnice, pentru ca apoi sa devina distribuitorul exclusiv al Samsung în România.
Activitatea cu electrocasnice a fost stopată în anii 2000, pentru că a crezut că după intrarea României în Uniunea Europeană toţi distribuitorii vor da faliment.
"Am cumpărat trei hoteluri în Braşov, dar n-a fost o decizie bună, pentru că n-am luat niciun dividend până acum, deşi am investit în ele circa 25 de milioane de euro", declara Copos dezamagit de investitiile in turism care, potrivit omului de afaceri, nu pot fi profitabile in lipsa unei infranstructuri puse la punct.
Şi achiziţia, în 2001, a hotelului Europa din Eforie Nord a fost o mare greşeală, însă cumpărarea hotelurilor Flora (actualul Crowne Plaza) şi a Hilton, au fost decizii bune, avand in vedere ca, la scurt timp, Capitala a devenit un “Rai” al investitotilor straini.
Implicare in politica este, in opinia lui Copos, una dintre cele mai mari erori pe care le-a facut in ultimii 20 de ani.
Gata să predea ştafeta
Desi recunoaste ca ii este greu sa stea departe de afacerile sale, si nu de putine ori este “pe santier” alaturi de muncitori, Copos sustine ca în 2013, când îşi va înc