Tot mai mulţi români afectaţi de recesiune, de îngheţarea creditării sau de tăierile de 25% din salarii se arată interesaţi de instrumente prin care îşi pot gestiona banii pentru a putea face faţă numărului tot mai mare de facturi.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, un ONG înfiinţat în 1990, spune că site-ul bugetulfamiliei. ro a fost vizitat de 100.000 de persoane, de la lansarea din 2008 şi până în prezent.
"Ţin o evidenţă în excel a cheltuielilor, introduc sumele de mai multe ori pe săptămână. Văd o utilitate a aplicaţiilor IT de calcul al bugetelor personale, dar mai degrabă le-aş folosi pe un smartphone decât online", spune Adrian B., 42 de ani, funcţionar.
Pe site-ul menţionat 460 de întrebări au primit răspunsuri din partea experţilor, iar calculatorul de buget personal, aplicaţie ce permite monitorizarea veniturilor şi a cheltuielilor a fost descărcat de 18.000 de ori, conform reprezentanţilor site-ului. Astfel de aplicaţii nu sunt un lucru nou, mai multe portaluri, printre care şi Yahoo Finance sau PersonalFn.com, oferind pe plan internaţional programe similare alături de idei de investiţii sau sfaturi de la experţii în domeniu. Aplicaţiile informatice mai complexe de acest tip pot fi cumpărate de pe internet pentru 20-40 de euro.
Românii nu au educaţie financiară
APC România crede că problemele finaciare ale românilor sunt datorate în mare parte lipsei de educaţie financiară. Reprezentanţii ONG-ului cred că românii au probleme cu înţelegerea prevederilor din contractele de credit sau că tind să îşi supraevalueze cunoştinţele în domeniu.
"Consumatorii trebuie să aibă aceeaşi putere de negociere a contractelor ca şi băncile. Accesul la credit trebuie să fie un drept universal. Publicitatea produselor financiare trebuie făcută în mod responsabil, consumatorul nu trebuie indus în eroare", spune Răzvan