Deşi pe vremea comunismului a avut ocazia să se stabilească în străinătate, Gheorghe Ştefan sau nea Gigi Bulgaru, cum îl ştie un cartier întreg, nu s-a gândit niciodată că şi-ar putea părăsi ţara.
„Iubesc prea mult locurile natale şi tot acest pământ românesc. M-am întors cu bucurie în suflet la cazanul românesc unde am fost botezat“, spune, cu bucurie, bărbatul. Nicio dată importantă din calendar nu scapă fără ca nea Gigi să aşeze la loc de cinste tricolorul. La poartă, de 1 decembrie, chiar în faţa magazinului pe care l-a deschis acum 4 ani, se fac pregătiri speciale. Încă de ieri dimineaţă, bărbatul a plecat să caute un steag mai arătos pentru a-l pune să fluture în faţa casei sale. „ Vă vine sau nu să credeţi, am găsit cu mare greutate aceste două steaguri. Nu mai este nimeni interesat în acest oraş de identitatea naţională. E păcat că uităm cine suntem în această zi foarte importantă“, spune nea Gigi, în timp ce se urcă pe scară pentru a ancora bine drapelul.
Nu şi-ar fi trădat ţara
Provenit dintr-o familie de comercianţi, nici nea Gigi nu a putut să stea cu mâinile în sân. „Mie mi-a plăcut să muncesc de mic şi să-i ajut cât pot pe cei sărmani. Nici când am fost plecat patru ani în Iran, pe vremea comunismului, nu mi-am uitat originile“, povesteşte, cu nostalgie, bărbatul. Se mândreşte cu faptul că reuşea, la acea vreme să câştige un salariu de 6.000 de lei-niciun director de întreprindere nu avea atât- şi spune că nu şi-ar fi trădat niciodată ţara. „Eu aş fi murit dacă nu mai vedeam locurile natale. Ce sa fac într-o ţară străină?“, a adăugat bărbatul. Plecat ca şofer, cu contract de muncă în străinătate, Gigi Bulgaru ne spune cu mândrie că a lucrat ca şofer în construcţii, în zona Tigru şi Eufrat. „Am ajuns şi în zona unde se povesteşte că a fost potopul lui Noe“, mărturiseşte comerciantul.
„N-aş da România nici pe o mie de alte ţări“