Deşi pare de la sine înţeles ca orice stat să aibă cel puţin o zi naţională, nu e tocmai aşa. Unele state au mai multe zile naţionale, iar pentru altele data este diferită de la an la an. Sunt ţări care de ziua naţională sărbătoresc alte state. Există şi cazuri în care ziua naţională se raportează la Imperiul Roman sau la cel Otoman.
Modul în care unele state au ştiut să îşi promoveze ziua naţională, a făcut ca obiceiurile lor să fie simpatizate şi practicate de o mare parte din populaţia globului, chiar dacă de multe ori semnificaţia reală este o necunoscută.
Dacă de St. Patrick's Day, apele lumii devin pentru câteva ore verde crud, când se serbează Cinco de Mayo un întreg bulevard din New York este blocat pentru fiesta. De Independence Day lumea se îmbracă în culorile Statelor Unite, în timp ce de Ziua lui Cristofor Columb în întreaga lume se marchează evenimentul prin manifestări de amploare.
Curiozităţi de ziua naţională
Pe de altă parte, nu lipsesc curiozităţile. Regatul Danemarcei este singurul stat din lume care nu are zi naţională, deşi are cel mai vechi steag în uz.
În general, monarhiile au ca zi naţională ziua regelui sau a reginei, iar la Vatican ca sărbătoare naţională figurează ziua numirii Papei. Benedict al XIV-lea a fost înscăunat în 24 aprilie 2005.
În Marea Britanie ziua naţională este ziua reginei. Conform tradiţiei instituită de Eduard al-VII-lea, această zi nu se serbează la data la care s-a născut monarhul, ci în prima, a doua sau a treia sâmbătă din luna iunie, când vremea este frumoasă. De Queen's Day are loc o paradă de proporţii, iar manifestările sunt conduse de familia regală.
Chiar dacă în prezent Fiji este republică, are ca zi naţională oficială Queen's Day, pe lângă 10 octombrie, dată la care în 1970 şi-a declarat independenţa faţă de Marea Britanie.
În Tailanda, data se schi