E cazul unui bărbat din Arad pe care soţia sa îl îngrijește ca pe un bebeluş. După ce de zece ani a avut pensie de handicapat de gradul 2 şi 1, acum este apt de muncă.
După zece ani de pensie de handicap, bărbatul de 65 de ani este trimis să muncească. Soţia bărbatului a făcut contestaţie, în speranţa că cineva va înţelege că un om care nu se poate mişca nu poate fi trimis la muncă.
E imobilizat la pat, e hrănit cu linguriţa, dar statul vrea să-l trimită la muncă. E cazul unui bărbat din Arad, în vârstă de 65 de ani, pe care soţia sa îl îngrijește ca pe un bebeluş.
După ce de zece ani a avut pensie de handicapat de gradul doi şi unu, acum este apt de muncă. Cel puţin asta spun medicii din comisia de evaluare, care au refuzat să îi prelungească pensia de handicap. “Comisia de evaluare spune că are capacitate parţială de muncă, pe când el nu poate sta în fund. L-am dus cu ambulanţa la comisie. Nici nu ştiu ce să spun, stă în pat, e imobilizat. Îl hrănesc ca pe copii, nu îl pot lăsa nesupravegheat. Ceea ce se întâmplă e bătaie de joc”, a spus Maria Gag, soție bărbatului.
De trei ani e prizonier în pat
Cu zece ani în urmă, Nicolae Gag a suferit un atac cerebral. Starea lui s-a agravat, iar în ultimii trei ani a primit o pensie de handicapat de gradul unu, de 290 de lei, iar soţia sa un ajutor de însoţitor de 400 de lei. Bărbatul zace în pat, e hrănit şi schimbat, asemeni unui copil de câteva luni.
Cu toate acestea, trebuie dus anual, la control, pentru reevaluarea stării de sănătate. Până și medicul de familie e stupefiat de decizia comisiei de evaluare. “Pacientul e imobilizat la pat, nici vorbă să aibă capacitate parţială de muncă. El nu se poate mişca, are nevoie de însoţitor”, a declarat Alexandru Partenie, medic familie.
După şedinţa comisiei de evaluare care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, bolnavul a aflat