Imprimeria Naţională are în derulare două licitaţii cu o valoare totală de peste 40 mil. euro (inclusiv TVA) pentru realizarea cardului naţional de sănătate, documentul care va conţine toate datele de identificare şi istoricul medical al pacientului, şi care urmează să fie implementat de anul viitor.
Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că una dintre priorităţile sale este acest card de sănătate, practic "buletinul" unei persoane din punct de vedere medical şi că instituţia care se va ocupa de emiterea acestor carduri este Imprimeria Naţională.
Prin intermediul acestui card, o persoană va putea dovedi că este asigurată şi că plăţile la fondul de sănătate au fost făcute. De asemenea, cardul va conţine informaţii precum numele şi CNP-ul persoanei, istoricul medical, grupa de sânge, dacă doreşte sau nu să doneze organe, cine este medicul de familie, de câte ori a apelat la medic în ultima perioadă. În majoritatea statelor europene se foloseşte un sistem informatic bazat pe cardul medical.
Prima licitaţie organizată de Imprimeria Naţională are o valoare de 28 mil. euro (aproape 35 mil. euro cu TVA), şi este pentru achiziţia de semiconductori, de tip cip cu contact pentru smart carduri. A doua în valoare de 5,3 mil. euro (6,6 mil. euro cu TVA) este pentru suportul de plastic pe baza căruia se face cardul.
"Noi tipărim aceste carduri conform unor specificaţii ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a spus Corina Ozon, şef serviciu relaţii publice, comunicare şi documentare din cadrul Imprimeriei Naţionale. Ea a adăugat faptul că vor fi tipărite în jur de 18 milioane de carduri.
Costurile cu aceste carduri vor fi suportate de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS), instituţia care finanţează sistemul de sănătate.
Aceste licitaţii sunt organizate în condiţiile în care legislaţia cu privire la cardul de sănătate este în dezbatere