Consiliul Local Oradea a votat ieri amplasarea unei locomotive vechi, de peste 100 de ani, în centrul oraşului. Angajaţii Societăţii de Transport Local Oradea au lucrat patru luni la renovarea utilajului pe şine, care a fost pus în circulaţie în anul 1906.
Conducerea OTL a propus municipalităţii amplasarea locomotivei în Centrul Civic ca punct de atracţie pentru turişti, dar şi pentru orădeni. „Un grup de nouă angajaţi au început lucrările la restaurarea locomotivei în luna martie şi le-au finalizat în iunie”, a spus Ioan Mureşan, şeful echipei de muncitori.
Locomotiva a fost construită la Katharinahutte în Germania şi a ajuns la Oradea un an mai târziu, în 1906. Până în 1994 a transportat marfă în zona industrială a oraşului, fiind scoasă din uz şi depozitată într-un spaţiu al OTL. „Pentru mine a fost o plăcere să lucrez împreună cu echipa la restaurarea vechiului utilaj”, a mai spus Mureşan.
Ideea de a fi mutată din depoul OTL, acolo unde aduna praf şi ani, chiar în buricul târgului, a fost acceptată de majoritatea orădenilor, care consideră că monumentele istorice sunt, şi aşa, pe cale de dispariţie. „O astfel de piesă valorează peste hotare milioane de euro şi nu se găseşte oriunde. Trebuie să punem preţ pe istorie şi să o valorificăm”, a mărturisit Vasile Marin, un pensionar din Oradea.
În doar câteva luni, angajaţii OTL au reuşit să recondiţioneze şasiul şi caroseria, însă din cauză că nu au reuşit să cumpere anumite piese, partea de motor nu a putut fi renovată. „Cei care au muncit la recondiţionarea locomotivei au făcut-o din plăcere şi în timpul lor liber, investind bani în repararea ei”, a explicat Csuzi Istvan, şeful OTL. Dacă pentru orădeni mutarea vechiului utilaj este un prilej de bucurie, cei care au „scos-o la lumină” cred că nu va fi la fel de apreciată de privitori.
Locomotivă, redescoperită după 100