Aproape 2.000 de oameni au participat până la orele amiezii la manifestările de la Alba Iulia. Printre ei şi un bărbat de 91 de ani din Ţara Haţegului, care vine la Alba Iulia de mai bine de 70 de ani. Un colecţionar din Almaşu Mare, îmbrăcat în straie populare, a adus cu el opincile purtate de un ţăran care a participat la Marea Adunare Naţională de la 1918.
Cornel Pârv este unul dintre „veteranii“ Zilei Naţionale de la Alba Iulia.
„Vin de la 15 ani, de când s-a sfinţit monumentul lui Horea, Cloşca şi Crişan, în anul 1937. Pe atunci am venit cu un tren. Am văzut şi o demonstaţie aviatică care mi-a rămas în minte.
Acum cetatea e reclădită, dar nu mai dăinuieşte acelaşi spirit, mândria că suntem români. Am luat la mine mai multe insigne reprezentative pentru acest moment. Am şi tricolorul, ca în fiecare an. Am depus un jurămât, cât voi fi de bătrân, să vin la Alba Iulia“, a spus Cornel Pârv, de 91 de ani, din Ţara Haţegului.
„Socrul meu a fost delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia“
Prin mulţime au fost prezenţi şi urmaşi ai participanţilor la actul istoric de acum 92 de ani de la Alba Iulia.
„Socrul meu, Teodor Bereş, a luat parte la Marea Unire de la 1918, ca şi delegat din Bihor.
Povestea că a fost o zi deosebită, au venit pe jos şi cu carele. Am preluat tradiţia şi venim la Alba Iulia de 10 ani, împreună cu familia. Atmosfera este plăcută, vrem să fim alături de ceilalţi români. Patriotismul nu trebuie să dispară“, a spus Viorel Stoica, de 68 de ani, din Bratca, Bihor.
Opincile, mărturie a Marii Uniri
Un colecţionar din Almaşu Mare, îmbrăcat în straie populare, a adus la Alba Iulia un steag şi opincile purtate de un ţăran care a participat la Marea Adunare Naţională de la 1918.
Steagul este păstrat cu sfinţenie de Emilian Achim
@N_