Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si Ministerul Economiei, Energiei si Turismului din Bulgaria au semnat un memorandum privind pregatirea si implementarea unui proiect de cuplare a pietelor de energie electrica, informeaza Ministerul Economiei. "Acesta este un pas important facut de cele doua parti in directia eficientizarii procesului de alocare de capacitati de energie electrica, in asigurarea unui pret competitiv si real, precum si in asigurarea securitatii alimentarii cu energie electrica in regiune", se precizeaza in comunicat.
Cu aceasta ocazie Ion Ariton, ministrul Economiei, si omologul sau bulgar, Traycho Traykov, au discutat si despre realizarea proiectului de interconectare a sistemelor nationale de gaz la Giurgiu-Ruse, oportunitatea realizarii unei hidrocentrale pe fluviul Dunarea si despre disponibilitatea partii romane de export de electricitate, spre sud-estul Europei.
In ceea ce priveste conducta de interconectare Giurgiu-Ruse, Transgaz a finalizat proiectul tehnic privind constructia conductei de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria.
Romania si Bulgaria au un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Potrivit autoritatilor, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.
* "In prezent, Transgaz a finalizat proiectul tehnic pentru partea romana, respectiv statia de masurare gaze (SMG) Giurgiu si segmentul terestru situat intre SMG Giurgiu si punctul de subtraversare a Dunarii de pe tarmul romanesc", sustine Ministerul Economiei.
* Proiectul de Interconectare Bulgaria - Romania, pe directia Giurgiu - Ruse vizeaza, in primul rand, diversificarea surselor de gaze naturale destinate Romaniei si Bulgariei.
* Conducta are o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, capacitate minima de transport - 0,5 mld. mc/a