Virusurile şi bacteriile sunt vinovate de apariţia durerilor în gât şi de pierderea temporară a glasului. Tratate superficial, aceste probleme de sănătate pot conduce la abcese ale amigdalelor, pot leza definitiv coardele vocale, iar unele complicaţii pot necesita chirurgie.
Copiii sunt cei mai vulnerabili la afecţiuni ale faringelui şi ale laringelui, cele mai frecvente cazuri înregistrându-se în intervalul de vârstă 4-7 ani. Laringitele şi faringitele au cauze comune, adică la baza lor sunt infecţiile de natură virală sau de natură bacteriană.
Dar faringitele produc simptome mai agresive: secreţii nazale, febră între 38 şi 40 de grade Celsius, tuse seacă, durere la înghiţire din cauza inflamaţiei care cuprinde amigdalele. În cazul laringitelor, boli care afectează coardele vocale, manifestările constau în răguşeală sau în pierderea temporară a vocii.
Risc de abces la nivelul amigdalelor
O complicaţie a faringitelor netratate este abcesul periamigdalian, adică o infecţie care cuprinde întreaga zonă adiacentă amigdalelor. „Este o colecţie purulentă în jurul amigdalelor palatine care apare după o infecţie a faringelui şi a amigdalelor cu stafilococi, streptococi sau pneumococi, mai ales în cazul în care tratamentul pentru faringită a fost inadecvat", explică profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, medic specialist ORL la Spitalul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.
Potrivit specialistului, acest tip de complicaţie se manifestă prin tulburări de deglutiţie, salivare abundentă şi durere care iradiază dinspre gât, atât înspre urechi, cât şi spre cap. „Metoda de tratament este radicală, adică o incizie deasupra amigdalei şi drenarea puroiului, intervenţie cu efecte spectaculoase pentru că, în numai 2-3 ore de la incizare, bolnavul îşi revine", explică prof. dr. Dorin Sarafoleanu.
Infecţii ale urechilor
Otita este o inflamaţie prod