Tăierile salariale, recalcularea pensiilor, dar şi disponibilizările au supraaglomerat Secţia Litigii de muncă a Tribunalului Bucureşti, spune vicepreşedinta instanţei, Laura Andrei. Sursa: VLAD STĂNESCU
Nu mai puţin de 1.500 de dosare pe an pentru un singur judecător, instabilitatea legislaţiei interne şi finanţarea necorespunzătoare a posturilor. Acestea ar fi, în opinia vicepreşedintei Tribunalului Bucureşti, judecătoarea Laura Andrei, doar câteva dintre motivele pentru care sistemul judiciar românesc "scârţâie" şi este criticat în toate rapoartele de ţară de oficialii de la Bruxelles.
100.000 de dosare într-un an
În acest an, s-au adăugat şi măsurile de austeritate luate de executiv care au supraaglomerat şi secţia specializată în litigii de muncă şi asigurări sociale a Tribunalului Bucureşti, de altfel cea mai "încărcată" instanţă din România.
Într-un interviu acordat EVZ, Laura Andrei trece în revistă nu doar problemele sistemului, ci şi soluţiile care ar putea fi luate pentru a veni în sprijinul justiţiabililor, exasperaţi nu doar de durata prea mare a proceselor, dar şi de faptul că multe dintre deciziile instanţelor - în special în litigii civile - sunt adesea ignorate de către autorităţi.
EVZ: Tribunalul Bucureşti este considerat cea mai "aglomerată" instanţă. De ce se întâmplă asta?
Laura Andrei: Faptul că Tribunalul Bucureşti este instanţa cu cel mai mare număr de cauze deduse spre judecată e o realitate constantă a ultimilor ani. O simplă analiză a indicatorilor statistici relevă o creştere a volumului de activitate de la un an la altul, ajungându-se la circa 100.000 de dosare rulate în 2009. În condiţiile în care Tribunalul Bucureşti gestionează problemele juridice ale Capitalei, cauza acestui număr mare de pricini vizează în principal complexitatea raporturilor civile, comerciale şi adminis