Dragostea de traditii si patriotismul au facut ca un om simplu, cercetator amator al magalitilor din Romania - il numesc aici pe domnul Burcu Vasile din Drobeta Turnu Severin - sa descopere, studiind si comparand, un lucru uluitor. Nu stiu daca exista o lucrare care sa constate oficial acelasi lucru, dar daca nu exista putem spune ca asistam la o descoperire de exceptie.
Fiind, dupa cum spuneam, un admirator, as putea spune un sclav al plaiurilor si megalitilor din Romania, a contactat si a fost contactat la randul sau de impatitmiti ai aceleiasi pasiuni din toata tara si alte tari. Studiind pozele puse la dispozitie, a fost contrariat de asemanarile izbitoare dintre doua fotografii primite din locatii diferite.
Initial a crezut fie ca memoria ii joaca o festa, fie ca unul din cei ce i-au trimis fotografiile a uitat pe unde a fost si ce a fotografiat.
Apoi, studiind atent, si-a dat seama ca nu e vorba de nicio greseala sau nicio confuzie. Fotografiile respective reprezentau doua opere total diferite, aflate in doua puncte diferite, dar aproape identice sau chiar identice, daca scoatem din ecuatie modificarile aduse de timp si om, odata cu trecerea anilor.
Primul dintre ele este Sfinxul din comuna Cetateni, judetul Arges, sau cum i se mai spune, Negru Voda, datorita apropierii de Cetatuia Negru Voda, ea insasi un motiv de studiu si venerare, datorita vechimii si ciudateniei. Pe langa acest sfinx trec multi oameni, in drum spre chilia sapata in stanca, si aproape ca nu o baga in seama, fiind doar o simpla piatra care "pare sa semene cu ceva" poate cu un sfinx, poate cu un caine de paza, cine stie, dar lipsita de vreo importanta pana la acest moment.
Toate legendele din partea locului se leaga de Cetatea lui Negru Voda, pentru ca, nu e asa, e mai de "actualitate" si da mai bine. Cine ar fi interesat