Foto: Thinkstock Tratamentul şi prognosticul persoanelor diagnosticate cu hepatita C se vor modifica, motiv pentru care cercetătorii speră să crească numărul pacienţilor vindecaţi. În prezent sunt testate două noi medicamente antivirale – boceprevir şi telaprevir –, destinate bolilor cu virusul C (VHC), numit “de genotip 1”. Asociate tratamentului administrat în prezent, interferon peg şi ribavirină, se poate atinge o rată de vindecare între 45% şi 70%.
Deocamdată, noile medicamente au o autorizaţie temporară de utilizare pentru 1.500 de pacienţi în stadii avansate de boală, care prezintă rezistenţă la tratamentele actuale, precizează profesorul Stanilas Pol, hepatolog la Spitalul Cochin (Paris), citat într-un articol din Le Figaro. Infecţia cu VHC se poate vindeca spontan, având un pasaj foarte discret. Dar dacă răspunsul imunitar este incomplet, virusul poate continua să se multiplice în celulele hepatice şi infecţia să devină cronică. Se ajunge la leziuni hepatice şi la formarea de ţesut amorf, fibroză, care, treptat, invadează ficatul şi-i alterează funcţiile. Hepatita cu virusul C este o boală silenţioasă.
Un sfert din diagnostice sunt în stadii de fibroză avansată sau de ciroză, explică profesorul Patrick Marcellin, hepatolog la Spitalul Beaujon (Paris). Din 100 de persoane infectate cu VHC, 20% fac ciroză în aproximativ 20 de ani, iar dintre acestea, anual, 3% sunt ameninţate de cancerul hepatic. Pentru că nu beneficiază – ca hepatita cu virusul B – de un vaccin, cea mai bună metodă de apărare rămân depistarea precoce a bolii şi administrarea imediată a tratamentului corect. Când boala a evoluat spre ciroză, se impune un tratament. Combinaţia interferon şi ribavirină, cu efectele nedorite, anemie şi apatie, care pot fi controlate, poate duce la rezistenţă. Dar tratamentul are o eficienţă medie de 60%. Nedetectarea virusului timp de şase luni ind