Guvernul are trei scenarii pentru concediul de creştere a copilului: reducerea perioadei la un an sau tăierea indemnizaţiei până la 1.000-1.500 de lei.
"Soluţia Botiş" de înjumătăţire a concediului de creştere a copilului de la doi ani la un an a stârnit ieri nemulţumire atât în rândul UDMR, cât şi în interiorul PDL. După revolta din coaliţie, ministrul muncii, Ioan Botiş, a venit în faţa deputaţilor PDL cu trei variante de lucru, susţinând-o însă mai departe tot pe cea a concediului redus.
Mai mult, le-a explicat PDL-iştilor că soluţia la care se va ajunge săptămâna viitoare va intra în vigoare imediat după adoptare şi le va afecta şi pe mamele aflate în prezent în concediu.
Concediu tăiat sau maximum 1.500 de lei indemnizaţia
"Sunt mai multe variante, le analizăm. Cea pe care o susţin e reducerea concediului la 12 luni şi acordarea unui stimulent de 500 de lei lunar pentru întoarcerea la muncă. Vrem să venim şi cu o completare la legea privind tichetele de creşă", a insistat şi ieri ministrul. De altfel, Botiş a şi evitat să prezinte public celelalte scenarii.
Participanţi la discuţii au explicat pentru EVZ că ambele vizează al doilea an de concediu, în primul indemnizaţia de 85% din venit rămânând neschimbată. Astfel, din cele două variante în care concediul ar rămâne de doi ani, una presupune tăierea indemnizaţiei până la maximum 1.000 de lei după 12 luni, iar a doua - până la 1.500 de lei. În varianta Botiş, opţiunea revenirii la serviciu cu "primă" de 500 de lei ar apărea din luna a şaptea, însă, după un an, indemnizaţia s-ar sista, rămânând dreptul la concediu fără plată.
Ce economie face Botiş
În calculele lui Botiş, puse pe masa PDL, deficitul care ar trebui acoperit e de aproximativ 470 de milioane de lei. Suma nu s-ar economisi în niciuna dintre cele trei variante de modifica