Hotelul Marcel Dassault din capitala Franţei a găzduit marţi seară o licitaţie aşteptată a unei colecţii de obiecte care i-au aparţinut marelui sculptor de origine română Constantin Brâncuşi.
Organizat de Casa de Licitaţie Artcurial, evenimentul a scos la vânzare trei sculpturi, 20 de piese de mobilier, obiecte personale şi obiecte făurite de artist pentru uzul de zi cu zi. Aceastea făceau parte din fondul încredinţat legatarilor săi Nicoleta Dumitrescu şi Alexandru Istrati, al căror moştenitor este Théodor Nicol. Suma totală obţinută pe obiectele licitate se ridică, potrivit organizatorilor, la 1.560.000 de euro.
Citiţi şi: „Brâncuşi Center“, ridicat din donaţii
„Sărutul" a fost sculptura cea mai râvnită de colecţionari. Lucrarea, alcătuită din patru elemente din piatră şi ghips, a fost achiziţionată la preţul de 950.000de euro, deşi fusese apreciată la peste 1.200.000 de euro. Una dintre lămpile cu picior din piatră, sculptat în formă de cruce, s-a vândut pentru 118.300 de euro, depăşind mult preţul estimat, situaţia repetându-se în cazul unei piese din lemn („La quenouille") cumpărate pentru 40.200 de euro.
Sculptura „Sărutul“ (1935) s-a cumpărat cu 950.000 de euro
Participanţii la licitaţie au fost foarte interesaţi şi de obiectele personale ale lui Brâncuşi, care au obţinut preţuri semnificativ mai mari decât cele estimate: o pipă realizată de artist (15.300 de euro), un flaut (6.400 de euro), valiza cu care tânărul a părăsit odinioară România natală pentru Paris (20.400 de euro). Obiectul personal pentru care s-a licitat cel mai mult este cutia în care sculptorul şi-a ţinut scrisorile schimbate cu familia Istrati: 44.000 de euro.
Théodor Nicol intenţionează să doneze zece piese Muzeului Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris, cu condiţia ca ele să fie conservate în Atelierul Brâncuşi, reconstituit