Timişoreanca Frida Toth a primit medalia de bronz la Cupa Culinară Mondială de la Luxemburg pentru o sculptură dulce. Tânăra de 22 de ani a arătat lumii întregi că şi românii pot fi artişti în ciocolată. A sculptat un vultur de 20 de kilograme.
Frida Toth a ajuns, în doar patru luni, de la un simplu cofetar într-o patiserie din Complexul Studenţesc din Timişoara la ciocolatier medaliat cu bronz într-o competiţie internaţională.
Timişoreanca a participat, la finalul lunii trecute, la Cupa Culinară Mondială de la Luxemburg, alături de o echipă de bucătari şi patiseri tineri. A câştigat, alături de echipa ei, medalia de bronz la categoria juniori. Piesa de rezistenţă a fost o uriaşă lucrare din ciocolată, un vultur de aproape 20 de kilograme.
„Nu mă aşteptam să iau bronzul. Sunt la început şi când am mers la concurs nu ştiam cum se pregătesc alţii", a spus Frida.
Două luni de muncă
Vulturul din ciocolată a fost a doua sculptură de mari dimensiuni realizată de tânăra cofetară.
„Am lucrat aproape două luni la ea, câte cinci-şase ore pe zi. Este destul de greu să lucrezi în ciocolată, dar e frumos. Partea cea mai grea e când trebuie să finalizezi totul. Trebuie multă atenţie, multă grijă", a adăugat timişoreanca. Frida a devenit un nume în lumea ciocolatierilor în urmă cu foarte puţin timp.
După ce a câştigat Cupa Banatului pentru cofetari, cel mai renumit ciocolatier din ţară, Silvian Miron, a instruit-o, a sprijinit-o şi a încurajat-o să practice această artă, prea puţin cunoscută la noi. După ce a realizat prima sculptură din ciocolată, o piesă la care a muncit 25 de ore, Frida a fost selectată să reprezinte România la competiţia internaţională.
Tânăra recunoaşte că este nevoie de pasiune pentru a reuşi în această profesie, dar şi de foarte multă muncă şi sprijin. „Am vrut să încerc ceva nou şi m-am apucat de ciocolat