Nu e vorba de jefuirea unei bănci. E vorba de un sfert de milion de documente ale diplomaţiei americane furate din sistemul electronic, dintre care 1.022 cu referire la România – aşteptaţi-vă la fum, flăcări şi ceva ruşine în zilele următoare!
Un hacker australian care a înfiinţat un portal pe internet unde orice birocrat eroic poate adăuga documente dintre cele mai sensibile, indiferent de nivelul secretizare. Un tânăr analist american, acum în puşcărie, care chiar a predat acest vraf de documente. Un dezastru care era iminent, de vreme ce la această bază de date aveau acces 1.3 milioane de oameni. Bine aţi venit în epoca informaţiilor electronice, ce s-au scurs precum apa prin ciur din reţelele americane!
O parte a revelaţiilor din documentele oficiale ajunse în posesia site-ului de internet wikileaks.com sunt de domeniul cancanului. Berlusconi nu doarme suficient noaptea şi petrece excesiv, se îngrijorează ambasada americană în Italia. Gaddafi este "puţin ciudat" în opinia unui sfătuitor al unei ţări vecine. Ayatollah-ul Iranului ar putea avea cancer. Serviciile secrete din Pakistan sprijină terorismul. David Cameron, premierul britanic, e un politician ineficient, iar Angela Merkel e "lipsită de imaginaţie". Câteva state din Orientul Mijlociu au cerut bombardarea Iranului, un şef de stat spunând chiar că "trebuie tăiat capul şarpelui". Grosul documentelor, însă, partea serioasă a materialelor expuse, e rodul activităţii febrile a unui grup de jurnalişti care au sortat o cantitate enormă de date, pentru a fi "mestecată", contextualizată, mărunţită pentru publicul larg. S-au pus cap la cap documente, declaraţii, date, cifre, s-au confirmat surse, s-au verificat la sânge toate informaţiile, după standarde profesioniste. Nici un guvern nu poate combate aşa ceva.
Citind despre aceste întâmplări, nu poţi să nu te gândeşti că în bucăţic