Copiii care vor fi depistaţi cu afecţiunile fenilcetonuria şi hipotiroidă, care pot duce la îmbolnăvirea de retard mintal, vor face tratament gratuit împotriva acestei boli.
Toţi bebeluşii din judeţul Olt vor fi supuşi, începând de astăzi, unor analize pentru depistarea a două afecţiuni care, netratate la timp, pot provoca retardul mintal la copii. Investigaţiile se vor face obligatoriu, în toate cele patru maternităţi din judeţ: Slatina, Caracal, Balş, Corabia. “Este vorba despre un Program Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului. Aceste analize au ca scop depistarea afecţiunilor fenilcetonuria şi hipotiroida, care pot provoca retardul mintal la copii. În a treia zi de viaţă, bebeluşilor li se vor recolta două picături de sânge din călcâi. Procedura este simplă şi nu este deloc dureroasă. Ea se realizează cu ace mici, speciale, astfel că micuţii aproape că nici nu vor simţi înţepătura. Probele recoltate vor fi trimise la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului Bucureşti. Facem apel la mămici să înţeleagă importanţa acestor analize şi să nu se sperie pentru că totul este spre binele bebeluşilor”, a explicat Ramona Lesnic, medic primar în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt. După recoltarea acestor analize, copiii vor avea un diagnostic în trei săptămâni. Reprezentanţii DSP Olt spun că programul a început abia acum la nivelul judeţului, din lipsă de fonduri.
Ramona Lesnic, medic primar în cadrul DSP Olt
Tratament gratuit
Nou-născuţii care vor fi diagnosticaţi cu fenilcetonuria vor urma o dietă săracă în proteine. “Pentru tratarea acestei afecţiuni, ei vor fi hrăniţi cu un lapte praf special pe care îl vor primi gratuit, datorită acestui program. Altfel, acesta ar costa 500 de lei cutia”, a mai spus Ramona Lesnic. Copiii care suferă de hipotiroidă, vor urma un tratament special, asigurat din fondurile pr