Recentele declaraţii ale oficialilor Franklin Templeton privind răscumpărarea de acţiuni scot la lumină cât de ridicată este miza din spatele preţului la care se va tranzacţiona Fondul Proprietatea la BVB. Cine va avea de câştigat dacă această opţiune va fi activată: foştii proprietari, fondurile de investiţii, speculatorii sau statul român?
Răscumpărarea de acţiuni imediat după listare ar putea fi un cadou făcut speculatorilor, care au cumpărat acţiuni în ultimii doi ani la preţuri mult sub valoarea nominală, deşi Franklin Templeton susţine că se gândeşte în primul rând la cei care au primit acţiuni ca despăgubire pentru proprietăţile confiscate de regimul comunist şi la stat, care va trebui să reia procesul de despăgubire anul viitor având ca reper preţul mediu al acţiunilor pe Bursă. Un preţ mai mare al acţiunilor ar uşura efortul de despăgubire al statului.
Administratorul FP este dispus să pună la bătaie lichidităţile de circa 200 mil. euro de care dispune fondul pentru a cumpăra acţiuni de pe Bursă de la investitorii care vor să iasă, reducându-şi astfel resursele pentru investiţii. Acţiunile răscumpărate pot fi anulate, caz în care fondul pierde banii, sau pot fi vândute ulterior prin ofertă publică, caz în care fondul poate câştiga, dacă le vinde la un preţ mai mare.
Cei de la Franklin Templeton nu au precizat însă ce preţ ar fi considerat bun şi la ce nivel de preţ ar intra la cumpărare.
Estimările privind preţul la Bursă şi-au schimbat reperul
În prezent, Fondul Proprietatea este evaluat la 0,46-0,47 lei/acţiune de tranzacţiile care se încheie prin intermediul Depozitarului Central, cotaţie rămasă aproape neschimbată în ultimele două luni.
Cum preţul acţiunii FP aproape că a îngheţat în ultimele luni pe piaţa "gri", aşteptările acţionarilor s-au mai temperat privind preţul acţiunii la Bursă. Astfel că dacă în