Daca in vremea Razboiului Rece speram ca orgoliile liderilor politici sa nu fie mai mari decat responsabilitatea care i-a cocotat tocmai in varf, astfel incat sa se ajunga la declansarea unui razboi, astazi ne rugam sa nu fim victimele unor arme nucleare scapate de sub control.
Totodata, ne place sa credem ca la baza testarii acestor arme nu ar putea exista nici macar cea mai mica urma de neatentie, suficienta pentru a declansa un dezastru nuclear.
Pamantul s-a aflat de 5 ori la un pas de autodistrugere (I)
Dupa cum spuneam in prima parte, accidentele nucleare pot inlocui fara probleme efectele unui conflict armat intre marile puteri. Nu de putine ori, acestea au adus lumea la un pas de autodistrugere.
Dorinta arzatoare pentru construirea armelor nucleare in masa ne poate distrage atentia de la un aspect vital: pierderea controlului asupra arsenalului nuclear planetar.
In aceasta parte va voi prezenta ultimele trei incidente care puteau duce la autodistrugere, continuand astfel topul celor mai grave accidente nucleare din istorie, potrivit io9.com.
Tybee Island, 1958 - Broken Arrow
La 5 februarie 1958, un bombardier american de tip B-47 s-a ciocnit cu un avion de vanatoare F-86, in timp ce transporta o bomba Mark 15, in timpul unui exercitiu militar.
In urma incidentului, pilotul avionului B-47 a lua decizia de a arunca bomba in Oceanul Atlantic, langa Savannah.
O suprafata de trei mile patrate a fost cercetata timp de noua saptamani in vederea gasirii bombei, insa operatiunile s-au dovedit a fi zadarnic
Bomba a mai fost cautata si in anul 2001, insa tot fara succes. In 2004 s-a anuntat ca s-ar fi gasit pe fundul oceanului un obiect despre care se crede ca ar fi respectiva bomba.
Esential de stiut este faptul ca, daca bomba ar fi fost arma