Certificatele CO2 sustrase acum două săptămâni de la Holcim România ar putea fi deja în posesia altor companii care le puteau cumpăra de la Registrele Naţionale din alte ţări ale Uniunii Europene, în conturile cărora au fost transferate cele 1,6 milioane de certificate furate.
„Având în vedere că certificatele CO2 sunt libere pentru tranzacţionare şi proprietarul poate să le vândă în conformitate cu regulile de piaţa liberă, este posibil ca certificatele furate să fi fost transferate către conturi din Registrele Naţionale din alte ţări ale Uniunii Europene şi, de acolo, să fie revândute către entităţi care le pot achiziţiona în necunoştinţă de cauză“, au declarat pentru Capital reprezentanţii Holcim România.
Transferurile de certificate sunt derulate prin Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră (RNEG), în cadrul căruia persoane fizice sau juridice îşi pot deschide şi opera conturi. Fiecare cont poate fi accesat doar de persoanele autorizate, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole.
Conturile Holcim România au fost acesate ilegal în data de 16 noiembrie 2010. Infractorii au sustras 1,6 milioane certificate CO2, dintre care 600.000 au fost recuperate şi returnate companiei. Producătorului de ciment i-au fost alocate 2,6 milioane de certificate, ceea ce înseamnă că a pierdut peste jumătate din acestea. Valoarea prejudiciului ajunge la 15 milioane de euro.
Traseul certificatelor
Un milion de certificate CO2 aparţinând Holcim România au fost transferate într-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate către o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 în Registrele din Italia şi Marea Britanie. Se pare că o parte dintre certificate au fost ulterior transferate către alte conturi din Cehia, Marea Britanie şi Franţa, potrivit Holcim.
Compania