Până în 2011, vor fi instalate 1.160 de antene Wimax care vor oferi internet de mare viteză. Tehnologia Wimax permite transferul de date pe distanţe de aproximativ cinci kilometri şi este o alternativă la conexiunile tradiţionale prin cablu.
În prezent, doar 31% din cele 1.160 de antene Wimax au fost instalate, potrivit ministrului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Valerian Vreme. Astfel, cele 362 de antene sunt dispuse uniform pe tot teritoriul ţării de către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (Radiocom).
„De exemplu, până la 29 octombrie, doar în Bucureşti avem 49 de antene, în Iaşi 23 sau în Timişoara 19", afirmă oficialul. Concret acestea sunt dispuse la o distanţă de aproximativ cinci de kilometri una de alta şi oferă internet de mare viteză prin intermediul undelor radio.
Citiţi şi: Internetul va intra în pachetul de bază al dotărilor maşinilor
Acestea pot fi instalate şi în zonele rurale unde este dificil accesul internetului cu fir, ţinând cont că, la nivelul întregii ţări, rata de pentrare a internetului este de doar 32%, una dintre cele mai mici din Europa. Însă ironic stăm bine la viteza de transfer a datelor care este mai rapidă decât cea din Franţa.
Viitorul Wimax
„Până la mijlocul anului viitor sperăm să terminăm de instalat toate cele 1.160 de antene", explică Vreme. Cel mai recent serviciu de acest tip a fost lansat la Oneşti, în judeţul Bacău. Dacă statul investeşte în tehnologia Wimax, operatorii de telefonie au dezvoltat 2G-ul şi apoi 3G-ul. „Cele două tehnologii (Wimax şi 3G) sunt complementare, iar Wimax-ul ajunge mult mai uşor în zonele rurale", arată Ionuţ Pascu, consultant telecom în cadrul Roland Berger.
Întrebat dacă iniţiativa aceasta va avea soarta proiectului - pilot din 2006 prin care românii puteau aveau acces la internet „prin priză" (PLC) -