Afirmaţiile preşedintelui României, Traian Băsescu, cu privire la o posibilă unire a Basarabiei cu România şi la anticiparea graniţelor Uniunii Europene, într-un interviu acordat ziarului „România Liberă“, au stârnit reacţii în rândul oficialilor ucraineni. Analiştii politici şi istoricii de pe ambele maluri ale Prutului consideră inoportună declaraţia şefului statului român, în actualul context geopolitic. Au comentat pentru „Adevărul“ istoricul român Adrian Cioroianu, istoricul moldovean Igor Caşu şi analistul basarabean Victor Chirilă. Adevărul.ro lansează o dezbatere pe acestă temă: Sunteţi de acord cu unirea Basarabiei cu România?
Într-un interviu publicat ieri de „România Liberă”, întrebat dacă există o perspectivă temporală, de pildă 25 de ani, în care România şi Republica Moldova să se unească, preşedintele Traian Băsescu a răspuns: „De ce nu?”. El a precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla „dacă românii de cele două maluri ale Prutului îşi vor dori acest lucru”. „Frontierele UE vor fi pe Nistru şi evoluţiile democratice din regiune vor stimula şi alte ţări, precum Ucraina, să se îndrepte spre UE, iar Balcanii vor fi parte a UE şi NATO”, a mai adăugat şeful statului român.
Analişti politici şi istorici, din Republica Moldova, dar şi din România, au comentat declaraţiile de ieri ale lui Traian Băsescu. Aceştia spun că astfel de declaraţii nu aduc beneficii în actualul context politic din Republica Moldova şi nu numai. „Mi-aş dori ca într-o zi românii din România şi cei din Moldova să aibă graniţe comune, dar cred că, în momentul de faţă, pentru Republica Moldova este mai importantă apropierea de Uniunea Europeană, nu de România. Dacă s-ar afirma deschis ideea Unirii, atât România, cât şi Republica Moldova ar avea probleme cu partenerii europeni. Dar, dacă Republica Moldova îşi continuă să se apropie de UE, atunci ideea Unirii, împărtăşită