Deputaţii din Comisia de muncă au reuşit ieri în noua formulă, în care reprezentanţii puterii deţin majoritatea, să corecteze Legea pensiilor aşa cum le-a solicitat preşedintele Traian Băsescu. Astfel, cu 15 voturi “pentru” (PDL, UDMR şi UNPR) şi cinci voturi “împotrivă” (PSD şi PNL) s-a hotărât ca femeile să se pensioneze la vârsta de 63 de ani, iar bărbaţii, la 65 de ani, admiţându-se astfel obiecţiile ridicate de Băsescu în cererea de reexaminare trimisă Parlamentului la Legea pensiilor. De asemenea, potrivit deciziei deputaţilor, la împlinirea vârstei de pensionare, femeile pot rămâne în activitate la cerere, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 65 de ani.
Deşi deputaţii opoziţiei au solicitat să se discute şi alte articole din lege, propunerea a fost respinsă, raportul Comisiei de muncă urmând să cuprindă doar modificarea articolului care se referă la vârsta de pensionare. Prezent la şedinţa comisiei, ministrul Muncii, Ioan Botiş, i-a ameninţat pe deputaţi că părăseşte sala dacă reexaminarea Legii pensiilor nu se face doar pe propunerea şefului statului. Din partea opoziţiei în sală nu au fost decât cinci deputaţi, patru de la PSD şi unul de la PNL, pesedista Aura Vasile anunţând că ceilalţi lipsesc în semn de protest că numărul membrilor comisiei a fost mărit de plen doar ca puterea să aibă majoritate.
Deputaţii PSD şI PNL au susţinut în cadrul dezbaterilor că, dacă nu se va scădea şi stagiul de cotizare, femeile vor fi discriminate, pentru că vor ieşi cu o pensie mai mică decât a bărbaţilor. “Este o mare nedreptate pentru femei, pentru că se modifică doar vârsta de pensionare a femeilor, iar stagiul de cotizare rămâne de 35 de ani, ca şi la bărbaţi. Astfel, femeile vor avea o pensie mai mică decât a bărbaţilor, fiind depunctate”, a explicat deputatul PSD Ioan Cindrea. “Este o lege făcută într-o situaţie de criză şi care va afe