Manifestările de Ziua Naţională au adunat, în zona Arcului de Triumf, aproximativ 3.000 de persoane. 1.500 de militari şi tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază au fost prezenţi la Parada militară.
Parada militară s-a încheiat
La ora 15.00 s-a reluat circulaţia pe Bulevardul Kiseleff şi pe străzile adiacente.
Comandantul paradei, generalul de brigadă Nicolae Ciucă, comandantul Brigăzii 282 Mecanizată „Unirea Principatelor”, unul dintre cei mai tineri generali ai Armatei României, a acordat onorul premierului Emil Boc, şi nu lui Mircea Geonă, preşedintele Senatului, aşa cum prevede protocolul.
Citeşte şi:
FOTOREPORTAJ De ziua României s-a jucat hora în Piaţa Marii Adunări Naţionale
Premierul Emil Boc a catalogat faptul că a fost huiduit la ceremonia de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf drept o "expresie a democraţiei", care este consacrată în România de 20 ani. El a explicat că a fost desemnat să fie prezent la paradă de către "structurile abilitate".
Niciun avion nu a survolat cerul de 1 Decembrie.
Deşi "vedeta" paradei ar fi trebuit să fie avionul C27 J Spartan, care ar fi participat pentru prima dată la parada dedicată Zilei Naţionale, din cauza vremii nefavorabile, avioanele şi elicopterele au rămas la sol.
Primele formaţii care urmau să execute survolul erau formate din elicoptere IAR-330 Puma SOCAT de la Flotila 90 Transport Aerian (Otopeni), Flotila 71 Aeriană (Câmpia Turzii) şi de la Flotila 95 Aeriană (Bacău).
De asemenea, avionul de transport scurt mediu-curier C27 J SPARTAN urma să participe pentru prima dată la parada dedicată Zilei Naţionale, însoţit de două avioane IAR-99 ŞOIM.
În plus, erau programate să decoleze un a