O nouă criză politică, derapajele bugetare, dar şi turbulenţele din zona euro ar putea fi principalele ameninţări la adresa monedei naţionale. Analiştii economici estimează că euro se va menţine la 4,3 lei până la finele anului, însă se aşteaptă la o scumpire a monedei unice până la 4,35-4,4 lei în prima parte a lui 2011.
O nouă criză politică, eventualele derapaje bugetare, dar şi efectele de contagiune ale turbulenţelor de pe pieţele internaţionale ar putea pune o presiune semnificativă asupra cursului de schimb în 2011, în opinia analiştilor financiar-bancari. „Aş pune pe primul plan faptul că nu se întrevede un consens la nivel politic", crede economistul Aurelian Dochia.
Citiţi şi: Forbes. Care mai este puterea dolarului?
De altfel, instituţiile financiare au subliniat, în mai multe ocazii, că instabilitatea guvernamentală duce la dezechilibre în economie. Derapajele fiscale pot influenţa şi ele cursul de schimb. „În cazul în care nu se adoptă un buget credibil, sau cel adoptat nu este respectat, leul nu se va stabiliza", mai arată Dochia. Tot el evidenţiază importanţa contextului internaţional. „Oricât de riguroşi am fi pe plan intern, suntem vulnerabili la ce se întâmplă pe pieţele internaţionale", a mai spus analistul.
Echilibrul este esenţial
Tot în actualul context european, moneda naţională ar putea fi favorizată, cu atât mai mult cu cât presiunea crescută este pe zona euro şi pe moneda unică. Însă nici o apreciere masivă a leului nu este de dorit pentru exportatori, astfel că stabilizarea cursului în jurul nivelului actual ar putea fi susţinută de banca centrală.
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a transmis marţi că dobânda de politică monetară trebuie menţinută la nivelul actual, de 6,25%, acesta fiind un posibil semnal cu privire la următoarea decizie a băncii centrale pe tema dobânzii-cheie.