Giganţi din industria alimentară (Coca-Cola, McDonalds), farmaceutică (Pfizer, GlaxoSmithKline), din IT şi comunicaţii (IBM, Nokia-Siemens), dar şi firme de armament (EADS, Dassault, Honeywell) au luat bani pentru dezvoltarea regiunilor europene sărace
Proverbul românesc "banii la bani trag" s-ar potrivi de minune pentru a descrie faptul că mari corporaţii internaţionale au beneficiat de zeci de milioane euro din fonduri UE menite dezvoltării regiunilor sărace. Prezenţa multinaţionalelor pe lista beneficiarilor acestor fonduri a fost relevată de o bază de date centralizată, realizată de cotidianul economic The Financial Times (FT) şi Biroul de Jurnalism Investigativ (BIJ), un ONG britanic.
Cel mai mare beneficiar "corporatist" este IBM. Poate că este doar o picătură din cifra de afaceri pe 2009 (95,75 miliarde USD), dar corporaţia americană a prins câteva proiecte europene, în valoare totală de peste 24 milioane euro. Din aceşti bani, IBM şi-a construit centre de service în Polonia - cu 15,6 milioane, în Cehia - 2,6 milioane şi Ungaria - 985.000.
Cu 3,7 milioane euro, IBM a pus bazele unui laborator de "bio-informatică" şi a unei platforme de "e-business", pentru IMM-uri din domeniul turismului, al culturii şi al alimentaţiei organice.
Firma americană a mai beneficiat şi de 638.820 euro din partea regiunii spaniole Valencia, care a cumpărat servere din bani UE.
Un alt beneficiar controversat este Honeywell (SUA), care realizează o gamă largă de produse industriale, între care se numără arme teleghidate şi bombe cu fragmentaţie - care ucid nenumăraţi civili an de an, chiar şi după încheierea unor conflicte armate. Cu 4,2 milioane din fonduri UE, firma şi-a construit un centru de cercetare şi dezvoltare în Cehia. Şi gigantul paneuropean din domeniul tehnologiei militare EADS (cu venituri de 42,82 miliarde euro în 2009) a beneficiat de